VVD’er Huitema redt planten veredeling

Hoewel het in de publiciteit nauwelijks aan de orde kwam, heeft zich in het Europees Parlement een spannende strijd afgespeeld rond de wetgeving over plantenveredeling. Dit zou een blokkade hebben opgeleverd voor zaad- en bloembollenveredeling in Noord-Holland-Noord. Tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie van de VVD legde Europarlementariër Jan Huitema op de Nieuwjaarsreceptie van de VVD in de Noordkop uit, hoe het zo ver kon komen.

Het wetsvoorstel stond toe dat er patenten kunnen worden geclaimd op plantaardig materiaal, dat voortkomt uit veredeling. Het voorstel was stevig beïnvloed door de lobby van enkele multinationals, die exclusiviteit nastreven voor hun genetische manipulatie. Samen met de SGP-vertegenwoordiger in het parlement kwam Huitema in actie om het niet zo ver te laten komen. Een resolutie van de Huitema c.s. werd bijna unaniem aangenomen. Hij is er trots op.

Huitema: “Als we niet hadden ingegrepen zouden de West-Friese zaadbedrijven of de bloembollenveredelaars het risico hebben gelopen, dat nieuwe cultivars gepatenteerd kunnen worden. Dit maakt het onmogelijk om met het genetisch materiaal uit die planten verder te werken. Voor de agribusiness in deze regio zou dat zeer nadelig zijn geweest.” Met dit voorbeeld onderstreepte Huitema het belang van een sterke Nederlandse vertegenwoordiging in het Europees Parlement en dat dit ook het belang van onze regio dient. Daarna beschreef hij de angstige momenten die hij beleefde bij de bomaanslagen in Brussel, waaronder die in het metrostation bij het parlementsgebouw.

Naast Huitema voerde Hennie Huisman, wethouder van Texel, het woord. Zij ging in op de regionale samenwerking in De Kop Werkt! De gemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen spannen zich samen in om de Noordkop sterker te maken; economisch, qua bereikbaarheid en als woonomgeving. Ze investeren samen met de provincie 30 miljoen euro.

Door deze samenwerking zoeken de VVD-netwerken in de Noordkop elkaar vaker op. Ze hebben samen een website gelanceerd: dekopwerkt.vvd.nl en organiseren samen een verkiezingsbijeenkomst op 2 maart op Airport Den Helder. Ook de receptie werd gezamenlijk gehouden. Daardoor kon gastheer André Lont, voorzitter netwerk Hollands Kroon, bijna 100 gasten verwelkomen in het Wapen van Holland.