VVD wil goede integratie asielzoekers

De VVD heeft vragen gesteld over de mate van integratie van de asielzoekers die in Hollands Kroon zijn gehuisvest. Integratie acht de fractie van groot belang. Op basis van de antwoorden die het college zal geven kan worden bepaald of er meer werk van integratie gemaakt moet worden.

Asielzoekers die een verblijfsvergunning krijgen (vergunninghouders) hebben recht op een sociale huurwoning. De gemeente Hollands Kroon heeft de afgelopen jaren tientallen vergunninghouders gehuisvest. De VVD vindt het van belang dat deze vergunninghouders niet alleen een woning tot hun beschikking krijgen, maar ook zo spoedig als mogelijk integreren in de samenleving. Ze blijven immers ten minste de komende vijf jaar in Nederland wonen.

Gezien de aanhoudende oorlog in het Midden-Oosten is de verwachting dat de komende jaren de toestroom van vluchtelingen zal blijven aanhouden. Een deel van de vluchtelingen zal een verblijfsvergunning krijgen en zal daarmee, ook in Hollands Kroon, gehuisvest moeten worden. Wat de VVD fractie betreft is integratie van vergunninghouders cruciaal. Alleen via een goede integratie is de kans op werk voor vergunninghouders maximaal en kunnen eventuele sociaal-maatschappelijke probleem worden geminimaliseerd.  

De VVD heeft vragen gesteld aan het college over de mate waarin asielzoekers met een verblijfsvergunning de afgelopen jaren zijn geïntegreerd. Als we weten hoe de integratie de afgelopen jaren is verlopen, kan worden bepaald of hier al of niet meer werk van gemaakt moet worden.

De door de fractie gestelde vragen kunt u hier lezen.