VVD ziet kansen op verbetering in sociaal domein

De VVD betreurt het dat de samenwerking tussen Schagen en Hollands Kroon niet uitpakt zoals we dat graag hadden gezien. Het gebrek aan inzicht op de financiën en de overtuiging dat het efficiënter kan is echter voor de VVD reden om zelfstandig verder te willen gaan. Het in goed overleg beëindigen van de samenwerking biedt de gemeente Hollands Kroon de mogelijkheid de dienstverlening aan de inwoners efficiënter en effectiever te maken.

Sinds 2015 werken de gemeenten Schagen en Hollands Kroon samen aan de zorg voor inwoners. Jeugdzorg, WMO en werk & inkomen worden gezamenlijk uitgevoerd. Deze samenwerking is niet zonder slag of stoot ontstaan. In eerste instantie zou er in de gehele Kop van Noord-Holland worden samengewerkt. Nadat de gemeenten Den Helder en Texel zich in 2014 uit deze samenwerking hebben terug getrokken waren Schagen en Hollands Kroon min of meer op elkaar aangewezen.

Omdat Schagen en Hollands Kroon al langer met elkaar samenwerken op het vlak van werk & inkomen had de VVD er het volle vertrouwen in dat deze samenwerking uitgebreid kon worden met jeugdzorg en WMO. En hoewel de intenties vanuit beide gemeenten goed en constructief waren bleek de samenwerking niet goed uit te pakken.

Beide gemeenten bleken een zeer verschillende visie te hebben op de bedrijfsvoering. Hollands Kroon is ervan overtuigd dat de dienstverlening naar de inwoners toe een stuk goedkoper kan. En ook al zegt Schagen deze overtuiging ook te hebben, de slag naar efficiëntie gaat naar het oordeel van Hollands Kroon niet snel genoeg. Ook het uitblijven van adequate managementrapportages is de VVD een doorn in het oog. Dit zorgt ervoor dat de gemeenteraad geen zicht heeft op de uitgaven en daarmee haar controlerende rol niet kan uitoefenen.

De breuk in de samenwerking is in de ogen van de VVD dan ook betreurenswaardig, maar onoverkomelijk. Door de samenwerking in goed overleg te beëindigen ontstaat er ruimte om alle taken in te richten op de wijze zoals Hollands Kroon dat graag doet: efficiënt en effectief. Dat dit op korte termijn een eenmalige investering vergt mag duidelijk zijn. Deze investering zal zich echter in de komende 4 jaar gaan terug betalen.