Tweede Kamerlid Barbara Visser op werkbezoek in haven Den Oever

Barbara Visser, lid van de VVD in de Tweede Kamer, heeft samen met een VVD-delegatie een bezoek gebracht aan de haven van Den Oever. Het VVD gezelschap werd ontvangen bij de CIV coöperatie. VVD-lid Cees Meeldijk, die Barbara Visser had uitgenodigd, opende het werkbezoek. Jan van der Wiel en Gert-Jan Wiegman, van de P.O. Wieringen, hielden een presentatie over de visserij en de haven van Den Oever. De vloot, de afslag en de toeleveringsbedrijven genereren samen een omzet van meer dan 100 miljoen euro per jaar en biedt plaats aan ongeveer 500 visserij gerelateerde arbeidsplaatsen.

De aanlandplicht voor jonge vis was een van de belangrijkste onderwerpen bij het werkbezoek. Waar de visserij de regeling het liefst zo snel mogelijk van tafel ziet, vertelde Barbara Visser dat dit niet mogelijk is en dat de visserij hiervoor met cijfers moet komen om aan te tonen dat het niet werkt. Dit is een heikel punt omdat het de omgekeerde wereld is, aldus Van der Wiel. "Een regeling wordt ingevoerd zonder milieueffectrapportage en dan moet de visserman aantonen dat het niet werkt door met een milieueffectrapportage aan te komen."

Een van de manieren om met de aanlandplicht om te gaan is door selectiever te gaan vissen. De VVD-delegatie werd daarom rondgeleid op de nettenzolder van de CIV coöperatie door Sander van Rijswijk. Hij liet een speciaal ontwikkeld brievenbusnet zien, wat bedoeld is om kleine vis te laten ontsnappen. De proeven en de ontwikkeling van de nieuwe netten kost veel tijd en geld. De VVD-delegatie was verbaasd over hoe moeilijk het is om te kunnen experimenteren met de brievenbusnetten om selectiever te kunnen vissen.         

Hierna ging het gezelschap, in de regen, de haven op om het gesprek aan te gaan met vissermannen. Als eerste met de kreeftenvisser Adriaan de Visser (WR 108). Ook in dit gesprek was de aanlandplicht het belangrijkste onderwerp. Han Ypma (WR 244), die op dat moment bezig was om zijn netten te repareren, kwam in gesprek met Barbara Visser over het selectiever vissen met de Pulscor. Dit zijn netten waar elektriciteit op staan die ervoor zorgen dat er minder bijvangst en slijtage is en dat er minder gasolie wordt verdraaid. Dit is een ontwikkeling die laat zien dat de visserij duurzamer wordt.    

Een andere manier om aan te tonen dat de visserij steeds duurzamer wordt, werd duidelijk bij een bezoek aan de visafslag. De visafslag is op dit moment bezig met een grootschalige verbouwing, het kostte de VVD-delegatie dan ook enige moeite om in te beelden dat in juni 2017, Den Oever de modernste afslag van Europa heeft. De modernste afslag van Europa zou dan aan de strengste milieu- en voedselveiligheid eisen voldoen, met het oog op de toekomst.         

Hierna eindigde het werkbezoek op de WR 54 bij Eric Rotgans. Eric Rotgans benadrukte de continuïteit van de visserij, dat de visserij ook voor toekomstige generaties mogelijk moet zijn.

De VVD-delegatie stelde zich zeer geïnteresseerd op tijdens het werkbezoek en vragen werden veelvuldig gesteld. De opzet van het bezoek, de visserij en de VVD meer op één lijn te krijgen, was dan ook zeer geslaagd. Barbara Visser werd hartelijk bedankt voor haar aanwezigheid, maar door de harde regen vertrok iedereen snel naar huis en zat napraten er niet in.