Subsidie voor verduurzaming niet vanzelfsprekend

De VVD juicht verduurzaming toe, maar koppelt dit los van het automatisch toekennen van subsidies. Inwoners, bedrijven en instellingen verduurzamen omdat ze er economisch of maatschappelijk beter van worden. Duurzaam werkt alleen als het zichzelf terugverdient. Dit staat te lezen in ons verkiezingsprogramma 'Koersen op kwaliteit'.

Weldenkende bedrijven en particulieren verduurzamen in een hoog tempo. En dat is niet omdat het gesubsidieerd wordt, maar omdat het leidt tot lagere energielasten, een langere levensduur of minder kosten door hergebruik van materialen. Subsidie kan dit proces aanjagen, maar toch vindt de VVD het belangrijk dat het subsidie-aandeel in de verduurzaamde samenleving naar beneden gaat. 

Het nadeel van verduurzaming kan zijn dat het profijt voor de een de overlast is voor de ander. Windenergie is daarvan een pijnlijk voorbeeld. De VVD vindt om die reden dat paal en perk moet worden gesteld aan uitbreiding van het aantal windmolens op land. Ook als het gaat om zonnepanelen is de VVD terughoudend. Prima op daken van grote gebouwen, maar niet op hectares grond in het buitengebied. De VVD ziet meer in het integreren van pv-cellen in gevels en daken.

De meerwaarde van verduurzaming is dat het leidt tot een nieuwe economie. Vooral in Hollands Kroon profiteren we daarvan. Dat proces kan gestimuleerd worden door regelgeving te vereenvoudigen en ruimte te maken voor kleine initiatieven. Dat is dan ook waar de VVD op zal inzetten als het meedoet in de onderhandelingen over een nieuw bestuursakkoord.

Hieronder kun je ons verkiezingsprogramma downloaden.