VVD kritisch over samenwerking met Incluzio

De VVD heeft in de gemeenteraad ingestemd met een nabetaling aan Incluzio voor extra geleverde zorg. Maar ze blijft kritisch over de samenwerking.

De raad heeft besloten € 1.1 beschikbaar te stellen als aanvulling voor het tekort 2017 van Incluzio en dit tekort bij vaststelling van de jaarrekening 2017 aan te vullen vanuit de reserve Sociaal Domein.

De VVD heeft aangegeven in beginsel welwillend tegenover dit voorstel te staan. Simpelweg omdat we een koers zijn ingeslagen met Incluzio en daar vloeien rechten en plichten uit voort. De 1.1 miljoen is niet de dekking van een tekort, maar het nabetalen voor extra geleverde diensten. Wie zorg nodig heeft, moet het krijgen. Dat is vanaf dag 1 het uitgangspunt geweest voor het raadsbreed gedragen zorgbeleid van Hollands Kroon.

Donderdagavond is tussen raad en college afgesproken dat een onderzoek wordt gedaan naar de stijgende zorgvraag. De raad wordt hierover geïnformeerd bij de Bestuursrapportage na de zomer.

De VVD heeft aangedrongen op grote spoed. Op basis van de rapportage bepaalt de VVD haar standpunt over de vraag of -en zo ja, hoe- de samenwerking met Incluzio moet worden voortgezet. Met het bedrijf zijn afspraken gemaakt over het moment waarop dit in een contactjaar moet worden gemeld en hoe Wijkteam en zorg daarna indien noodzakelijk worden overgeheveld naar de gemeente.

Maar er zijn nog wel vragen.

Over 2017 is ten opzichte van de beschikbare financiën een overschrijding ontstaan van 3 miljoen euro. Dit bedrag doet het ergste vrezen voor de toekomst. Waarom is deze enorme overschrijding over 2017 niet eerder bespreekbaar gemaakt? Zoiets moet echt als Hollands Kroon daadwerkelijk wil bouwen aan een partnerschap met Incluzio.

Incluzio geeft aan, dat het van het verlies 2 miljoen voor haar rekening zal nemen. De VVD wil graag weten waar het bedrijf als start-up de dekking vindt om te doen. Nemen we hier een risico als het gaat over de continuïteit? Heeft het college voldoende garanties ingebouwd voor het geval Incluzio door de enorme verliezen tussentijds in betalingsproblemen komt. Beschikt de wethouder over een alternatief plan als Incluzio niet verder wil of kan?

Los van de twee besluitpunten heeft de VVD behoefte aan duidelijkheid hoe het college aankijkt tegen de toekomst van de samenwerking met Incluzio. Bij de stukken is ter informatie een memo gevoegd, maar wat is nu de status van wat daar staat? De VVD voelt er niets voor om nu al een signaal af te geven voor een langdurige samenwerking net Incluzio. Er zijn te veel onzekerheden; over de interne controle en over de dekking van de verliezen. Wij beschouwen de memo dan ook niet als basis onder bestuurlijk mandaat voor het college. De VVD wil in juni een heldere doorkijk in de samenwerking met Incluzio. Met name het pakket aan afspraken dat van kracht wordt als de samenwerking niet kan worden gecontinueerd.

Antwoorden van mevrouw Van Gent:

  • ·      Er is nog veel onduidelijkheid, niet alleen in HK maar in heel NL.
  • ·      Ze is blij met zorg door Incluizio en de waardering van de zorg door cliënten.
  • ·      We zouden in eigen beheer dezelfde problemen hebben gekregen als Incluzio nu ondervindt. Ze heeft andere gemeenten bezocht. Texel met 13000 inwoners, heeft een tekort van 1 miljoen – clienten waren daar evenmin in beeld en ook daar neemt de zorgvraag toe. Recentelijk heeft ze met Zoetermeer gesproken, 125.000 inwoners. Verwacht verlies was daar 5,5 miljoen, het werd 8,5 miljoen. Dezelfde onzekerheden als bij Hollands Kroon.
  • ·      Kostenstijging heeft te maken met triage; directe advisering aan de telefoon, snelle hulp. Dat is toegevoegd aan het contract.
  • ·      Overgang van systemen is een belangrijke reden, waardoor niet alle cliënten goed zichtbaar waren bij de overdracht. In veel gemeenten is dat het geval. Vrijwel overal is dat nu onder controle, ook in Hollands Kroon.
  • ·      Groen Links en LADA uitten vermoeden van juridisch risico bij het nabetalen van Incluzio, ivm met de aanbestedingsregels. Volgens mevrouw Van Gent is dat risico er niet. Desalniettemin: als Hollands Kroon wordt teruggefloten op deze betaling, heeft Incluzio zich verplicht te restitueren.·



Zet cookies aan om de video te tonen.