Winterbericht 2020

Het jaar 2020 gaat de geschiedenis in als een bijzonder jaar. Een virus uit het Verre Oosten gooide ons dagelijks leven overhoop en houdt ons tot de dag van vandaag in z’n greep. Daarnaast waren er andere onderwerpen, die de gemoederen bezighielden. Aan het einde van 2020 maken we de balans op en legt de fractie verantwoording aan u af.

Over Corona  

Het virus heeft de gemeente hard getroffen. Met name de detailhandel profiteerden van gestegen binnenlandse bestedingen, maar andere bedrijven (horeca bijv.) moesten door het virus hard ingrijpen. Omdat de economie in onze gemeente wordt gedomineerd door sectoren, die minder gevoelig blijken te zijn voor de effecten van corona, is de arbeidsmarkt niet in problemen. Maar hoe zich dat op termijn ontwikkelt, is allerminst zeker.

Sociaal is de impact zwaar. De dynamiek van ons wijdvertakte verenigingsleven heeft een flinke knauw gekregen. Mensen missen hun hobby, het contact met elkaar. De vraag is hoe zich dat herstelt als Corona is bedwongen.

Daarom heeft de VVD in de gemeenteraad een motie ingediend voor de vorming van een fonds voor economische en maatschappelijke initiatieven, die onze samenleving goed op weg helpen. Hierin wordt het geld ondergebracht wat het Rijk beschikbaar stelt, maar ook middelen uit de gemeentebegroting. In het voorjaar wordt met de raad besproken wat de voorwaarden zullen zijn om uit dit fonds te mogen putten.

 

Financiën  

Financieel heeft Hollands Kroon de zaak op orde. Voor 2021 konden alle wensen worden ingewilligd, hoeven gemeentelijke lasten alleen te stijgen met de inflatiecorrectie (1,5%). Dat geldt ook voor de onroerende zaak-belasting. De reserves zijn goed gevuld waardoor Hollands Kroon de noodzakelijke investeringen in infrastructuur en openbare ruimte volgens plan kan doen. 

 

Woningbouw  

Al sinds de verkiezingen heeft de VVD woningbouw als belangrijk speerpunt. Dat begint langzaam z’n vruchten af te werpen. In de nieuwe woonvisie staan duidelijke ambities, waarbij doelgroepen zoals ouderen en jongeren beter worden bediend. Voor Wieringerwerf breekt een periode aan waarin het aantal woningen in de kern substantieel gaat stijgen. In Winkel/Nieuwe Niedorp is planvorming gaande, in Anna Paulowna (Kleine Sluis) staat veel sociale woningbouw op het programma. Hippolytushoef tenslotte heeft op basis van een inwonersraadpleging gekozen voor een gevarieerd woningbouwplan in Hippolytushoef. 

 

Uitbreiding AgriportA7  

Er is veel maatschappelijke discussie over de uitbreiding van datacenters. In de Omgevingsvisie is daarvoor een planologische basis gelegd, die zou worden uitgewerkt in een Gebiedsplan voor de Wieringermeer. Dat traject is ingehaald door de tijd en een maatschappelijke discussie over datacenters. 

Daarom heeft de gemeenteraad dit jaar besloten de procedure van het Gebiedsplan stop te zetten en eerst de Omgevingsvisie te actualiseren. Daarbij is afgesproken dat in gang gezette ontwikkelingen voor nieuwe datacenters mochten worden afgerond. 

Van de nieuwe locaties liggen er vier in het bestaande plangebied voor Agriport A7 en bedrijventerrein Het Venster. De vijfde ligt er buiten en is een uitbreiding van Het Venster. Hiervoor is een bestemmingsplan ter inzage gelegd. De meer dan 100 zienswijzen op dit plan worden besproken in de gemeenteraad. Dan wordt ook bepaald of het bestemmingsplan wordt goedgekeurd. De verwachting is dat de raad met name zal inzetten op een betere landschappelijke inpassing en het opleggen van hoogwaardiger architectuur voor dit soort massieve bouwwerken.

 

Omgevingsvisie  

Wat kan wel en wat kan zeker niet in onze gemeente? En: wat doen we waar? Op dit soort vragen wordt antwoord gegeven in de Omgevingsvisie Hollands Kroon. Deze is in 2016 voor de eerste keer vastgesteld, na intensieve samenspraak met inwoners, bedrijven en instellingen. De visie is inmiddels dringend toe aan een actualisatie en daar is de gemeenteraad inmiddels mee begonnen. In dit verband wordt ook het gesprek gevoerd of meer datacenters in Hollands Kroon wel of niet tot de mogelijkheden zouden moeten behoren. Maar het gaat over veel meer; woningbouw, economische ontwikkeling en de kwaliteit van de openbare ruimte in onze dorpen en buitengebieden. We nodigen u van harte uit -als VVD’er en als inwoner- deel te nemen aan de participatie-bijeenkomsten. Dan kunt u zeggen wat u ervan vindt.


 

Huisvesting arbeidsmigranten   

Het afgelopen jaar is veel duidelijk geworden over de situatie rond arbeidsmigranten in Hollands Kroon en omgeving. Onderzoek op basis van microdata laat precies zien hoe het zit met de getallen. Tevens is een prognose gedaan, waaruit blijkt dat het aantal arbeidsmigranten substantieel doorgroeit.

Om goede huisvesting te regelen is Hollands Kroon ingegaan op het voorstel van de provincie Noord-Holland om hier samen in op te trekken. Momenteel wordt actief gezocht naar locaties waar grotere accommodaties kunnen worden opgezet. 

 

 

Klimaatakkoord   

Tot slot: ook Hollands Kroon is actief bezig een bijdrage te leveren aan het Klimaatakkoord, dat inzet op het terugdringen van CO2-uitstoot door het duurzaam opwekken van energie en gebouwen niet meer te verwarmen met aardgas uit Groningen. Ons gemeentebestuur is er in geslaagd het aantal windmolens in Hollands Kroon te bevriezen en zonnepanelen te weren van landbouwgrond. Komend voorjaar wordt gestart met initiatieven om in dorpen het gesprek aan te gaan hoe de woonhuizen van het gas zouden kunnen gaan. Voor de VVD is het uitgangspunt dat de warmtetransitie inwoners geen extra geld moet kosten. De besparing door van het aardgasnet te gaan, moet voldoende zijn om de alternatieven te financieren. 

 

 

 

Tot slot:

Bestuur, fractie en wethouder wensen u een jaar toe waarin u gezond blijft en moed houdt op een goede toekomst voor uzelf en allen die u liefheeft!

 

Onze fractie is altijd aanspreekbaar om uw visie of idee te horen, zodat het kan worden betrokken bij de besluiten die ze moet nemen. Contact: petraborst@hollandskroon.nl

 

 

 

Hollands Kroon, december 2020