VVD tevreden over begroting 2014

De VVD kan zich op hoofdlijnen vinden in de begroting 2014, zo heeft zij tijdens de algemene beschouwingen laten weten. Met deze begroting en het bijbehorende meerjarenperspectief wordt de stabiele financiële basis gecontinueerd. Hieronder leest u de inbreng van fractievoorzitter Jan Swaag.

Voorzitter,

Vorig jaar begon ik met de woorden; we zitten in zwaar weer! Ik bedoelde daarmee dat de rijksoverheid aan het bezuinigen is en dat dit grote gevolgen heeft voor de gemeentelijke begroting. Is dat nu, een jaar later, anders? Nee, zeker niet. Een nieuwe bezuinigingsronde staat voor de deur. Deze bezuinigingsronde in Den Haag kan een extra structurele bezuiniging voor onze gemeente betekenen van ongeveer 1,5 miljoen vanaf het jaar 2015. Dat kan ook niet anders met een staatsschuld van rond de € 450 miljard die nog steeds oploopt en een rente die wij met ons allen moeten ophoesten van € 11 miljard per jaar.

En hoe staat onze gemeente Hollands Kroon er voor in deze tijden van recessie? Vorig jaar hebben wij ondanks de extra verhoging van de OZB en een greep uit de algemene reserve de begroting goed gekeurd. Dit, omdat er ook stevig bezuinigd werd. In 3 jaar tijd hebben ca. € 8.000.000 aan bezuinigingen doorgevoerd op subsidies, openbaar groen, wegen, interne organisatie, sociaal domein en bibliotheken. Dankzij dat evenwichtige en terughoudende beleid is de positie van Hollands Kroon nu onder controle.

De leesbaarheid van de begroting is ook dit jaar weer verbeterd. Onze dank gaat hiervoor uit naar de organisatie en het college.

De begroting laat een redelijk goede algemene reserve en een goed weerstandvermogen zien! De fusie Hollands Kroon is wat de VVD betreft geslaagd. Zijn wij er? Nee, moet nog veel gebeuren. Maar zonder gemeentelijke herindeling zou het een bijna niet te behalen opgave zijn geweest voor de vier toen nog afzonderlijke gemeenten.

Nog steeds vindt de VVD dat de kerntaken discussie in deze raad te kort wordt gevoerd. "Welke taken moet de gemeente uitvoeren en welke niet?". Om een voorzet te geven stelt de VVD voor deze kerntakendiscussie voor wat betreft de peuterspeelzalen maar eens te starten. Wij hebben al nagedacht over de rol die een peuterspeelzaal wat ons betreft zou moeten/kunnen spelen en welke financiering daar vanuit de gemeentelijke overheid bij hoort. Wij dagen de andere partijen uit dit ook te doen en op basis daarvan de discussie aan te gaan.

De koning refereerde in zijn troonrede aan de veranderende samenleving. De klassieke verzorgingsstaat die verandert in een participatiesamenleving. Deze verandering zien wij als liberalen met vertrouwen tegemoet. Wij constateren dat in onze gemeente het zelf organiserend vermogen van de samenleving in ontwikkeling is. Het probleemoplossend vermogen zie je onder onze inwoners toenemen. Vanuit de gemeente is hiervoor een goede burgerparticipatie en communicatie van groot belang en dat moet zich uiten in faciliterend beleid van de gemeente!

De verkiezingen staan weer voor de deur. De VVD heeft haar verkiezingsprogramma geschreven en heeft daar ook haar visie duidelijk in aangeven. Waarbij de beginselen van onze partij voorop staan: de waarden vrijheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.

De VVD zal er voor waken dat deze beginselen centraal staan met de decentralisatie operatie van het sociale domein. Van groot belang is het om dit goed uit te voeren en dit in samenwerking met andere gemeentes in de regio. Niettemin gaat dit een grote uitdaging worden voor onze organisatie en voor ons als raad. De VVD gaat er vanuit dat de bijdrage van het Rijk dekkend moet zijn om deze decentralisatie uit te kunnen voeren.

De enige manier om de motor van Hollands Kroon soepel te laten draaien is een gezonde economie. Onze economie is eigenlijk het indirecte verdienmodel van onze gemeente. Ondanks dat wij nu nog in zwaar zitten doet de economie en werkgelegenheid van Hollands Kroon het redelijk goed. De land- en tuinbouw, ontwikkelingen op Agriport en het windplan beginnen hun vorm te krijgen. Maar zeker ook het MKB en de toeristensector. Vele (familie)bedrijven in onze gemeente weten redelijk door de crisis heen te komen. Toch is regionale samenwerking van groot belang, economie gaat verder dan de grenzen van Hollands Kroon. De VVD staat dan ook pal achter de ontwikkelingen die nu plaats vinden vanuit de provinciale samenwerkingsverbanden, zoals Leisure Board, maar zal kritisch zijn als het gaat om daar geld in te investeren. Werk samen met de regio, kijk waar fondsen zijn om mee te investeren, bijvoorbeeld vanuit de EU, maar uiteindelijk moet de markt het doen!

Zoals ik net al vertelde een redelijk gezonde begroting, sluitend voor de komende jaren met daarbij nog wel weer een bezuinigsopdracht.

In vergelijking met de woonlasten binnen onze regio staan wij helaas in de top. De VVD is van mening dat onze positie op de ranglijst ten opzichte van onze regiogemeenten zal moeten dalen. Het mag niet zo zijn dat de woonlasten van onze inwoners verder zullen stijgen dan de woonlasten in onze regiogemeenten. Ik heb net al aangeven dat de OZB vorig jaar behoorlijk is verhoogd. De VVD vindt dat de OZB belasting in 2014 maximaal 2,5%, zijnde de inflatiecorrectie, mag stijgen.

Voorzitter, de VVD maakt haar algemene beschouwingen dit jaar niet lang. Besturen vraagt van ons als openbaar bestuurders visie en lef. Ons ingezette beleid op de participatiesamenleving, een sterke economie en een sluitende begroting zal verder voortgezet worden.

Niet eindeloos debatteren in de raad, maar besluiten durven nemen, ook de minder populaire besluiten. Het debat juist dan aangaan met onze inwoners. Besturen met een heldere visie waarbij onze kernwaarden financiën, veiligheid en economie zijn. De VVD Hollands Kroon is er van overtuigd en heeft er alle vertrouwen in dat Hollands Kroon een gezonde gemeente is en blijft.