Regionale samenwerking maakt ons echt sterker

Er is nogal wat aan de hand in Nederland. Een energietransitie terwijl de infrastructuur zwaar verouderd is. Een arbeidsmarktvraag terwijl er nauwelijks mensen zijn. De ontwikkeling van meer woningen, terwijl grondstoffen schaars zijn en de bereikbaarheid die in sommige plaatsen beter kan.

Dit zijn vraagstukken waar ook van de lokale politiek een antwoord wordt gevraagd. De VVD Hollands Kroon is daar druk mee en dat doen we zoveel mogelijk in samenwerking. Onze overtuiging is dat we alleen met een (groot-)regionale aanpak resultaat kunnen boeken. En dat moet via de lijn regio-provincie-rijk-Europa. Op alle niveaus is de VVD sterk vertegenwoordigd. Dat werkt.

We hebben in beeld gebracht hoe groot de relevantie van de Noordkop is voor Nederland. De aanwezigheid van hightech defensiebedrijven, innovatieve industrieën, onderscheidend onderzoek in technologie, een toonaangevende agrarische sector en duurzame vakantiebestemmingen zetten ons gebied nadrukkelijk op de kaart. In de afgelopen jaren hebben de vier Noordkop-gemeenten samen met de provincie Noord-Holland een mooie basis gelegd met de uitwerking van enkele veelomvattende gebiedsprogramma's. Die gaan over maritieme ontwikkeling, het waddengebied, de kusten van Noordzee en IJsselmeer en het achterland. Deze programma's verbinden de regio en bieden concrete aanknopingspunten (en middelen) om de samenwerking succesvol vorm en inhoud te geven.

Daarnaast zijn er bestaande overlegstructuren, die het fundament zijn om op verder te bouwen. Denk aan woningbouw, werklocaties, toeristische promotie en "Op Kop!", het arbeidsmarktplatform. De regionale opgave is samengevat in het programma "De Kop Groeit". De VVD Hollands Kroon steunt dat van harte.