De VVD Hollands Kroon zet in op een juiste economische agenda wat zorgt voor werkgelegenheid.

Is het realistisch dat een plattelandsgemeente een economische agenda heeft? De VVD Hollands Kroon vindt van wel. Economie is direct of indirect het antwoord op heel veel vraagstukken. Een florerende economie zorgt voor een over het algemeen florerende samenleving. Maar bij al die groei en ontwikkeling is het wel belangrijk dat de balans tussen groei en leefbaarheid wordt bewaakt.

De vier gemeenten, die in 2012 opgingen in Hollands Kroon, keken zonder uitzondering het "krimpspook" in de ogen. De fusie was hard nodig om bestuurskracht te ontwikkelen, inclusief een duidelijke visie op de toekomst. De VVD Hollands Kroon kwam met een agenda van groei en vooruitgang. We wonnen de eerste verkiezingen en hebben woord gehouden. Het aantal banen in onze gemeente is gegroeid van 16.146 naar 18.315 volgens de laatste meting in 2020. Dat zijn banen op alle mbo-niveaus, alsmede hbo en academisch niveau.

De werkloosheid onder 45-plussers ligt onder de 2 procent, wat zeer laag is. Waar komt die groei dan vandaan? Transport en logistiek is een belangrijke sector. Binnen de agrarische sector is qua werkgelegenheid de glastuinbouw een belangrijke factor. Wat opvalt is dat de A7 voor Hollands Kroon een echte ontwikkel-as is. In Middenmeer en Wieringerwerf zitten diverse innovatieve start-ups die nu snel doorgroeien. Quest Innovations, Cryoworld, Tankwell en ECW Energy zijn daarvan mooie voorbeelden. Maar ook datacenters zijn nu al goed voor honderden banen en dat worden er nóg meer.

Wat de VVD Hollands Kroon betreft krijgen deze bedrijven de ruimte binnen de nu beschikbare plekken, die al planologisch zijn voorbereid en geen beslag leggen op de schaarse ruimte. De komende jaren moet met omwonenden en belanghebbenden worden nagedacht over waar de grens ligt van deze ontwikkeling.