Column Jan Swaag

Het is nu drie maanden na de verkiezingen. Voor mij eerst als lijsttrekker, later als fractievoorzitter, van de VVD zijn er vele uren in gaan zitten in de lokale politiek. Campagne voeren, verkiezingen, coalitie vormen en een nieuwe fractie, allemaal boeiende werkzaamheden die ik tot op heden met veel plezier heb gedaan. Dit natuurlijk in samenwerking met vele mensen en zeker partijgenoten. Gelukkig is het in de herfst en winter altijd rustiger op het melkveehouderij bedrijf. En door goede afspraken met mij broer, met wie ik samen het bedrijf run, krijg ik hier ook de ruimte voor. Het is een voorrecht om dit werk te mogen doen met het vertrouwen dat de kiezer je hebt gegeven.

Toch ook even tijd vrij kunnen maken om de zinnen te verzetten. Het werd een lang weekend Barcelona. Even wat cultuur op snuiven en de eerste stralen van het Spaanse voorjaarzonnetje ervaren. Op het terras, biertje/wijntje en tapas er bij, heerlijk genieten! Maar je komt er dan weer achter dat politiek zeven dagen in de week doorgaat. Naast enkele telefoontjes, kwam er op maandag al vroeg in de ochtend sms binnen: mailbox zit vol. Toch dan maar even proberen te legen via de htc. Vervolgens komt er weer een sms binnen: data limiet bijna opgebruikt, kost u € 3,50/MB. Dan maar weer geen mailbox leeg maken, komt morgen thuis wel. Ja, u kunt het al raden, dan die volgende morgen weet je wat je te doen staat, mail lezen, mailbox leeg maken, bellen. En de eerste afspraak werd alweer snel gemaakt voor 's middag vier uur.

Maar het is dan ook de week van de raadvergadering die altijd extra drukte met zich mee brengt en nu zeker omdat de profielschets van een nieuwe burgemeester vastgesteld moet worden en de begroting voor 2012.

De VVD staat voor een solide financiële huishouding. Niet zomaar belastingen verhogen maar eerst goed aan de uitgaven kant kijken. Helaas is tijdens fusie proces het harmonisatie traject anders gegaan dan wij wilden. Door het niet op tijd uitvoeren van harmonisatie wordt alleen de OZB (wettelijk verplicht binnen drie maanden na fusie) geharmoniseerd in 2012. Dit betekent dat de gemeentelijke lasten (denk aan riool- en afvalstoffenheffing) verschillend zijn per voormalige gemeente. Wij proberen in samenspraak met de coalitie te kijken waar voor 2012 gecompenseerd kan worden. En naast deze compensatie proberen wij ervoor te zorgen dat de harmonisatie vanaf 2013 wel is voltooid, zodat volgend jaar deze grote verschillen niet nog een keer optreden.

Een belasting als hondenbelasting is de VVD ook nooit vrolijk van geworden. Ook hier kijken wij nu kritisch naar. Je kunt je sterk afvragen of deze belasting zijn doel wel dient. Wordt de opbrengst wel gebruikt waarvoor het bedoeld is? En, misschien nog wel belangrijker: zijn de kosten van het in rekening brengen en handhaven van een dergelijke belasting wel in balans met de opbrengsten?

Via moties en amendementen proberen wij het college dan ook opdracht te geven om deze compensatie uit te voeren en andere, naar onze mening, noodzakelijke aanpassingen in de begroting door te voeren. Nu schrijf ik deze column voor de raadsvergadering van donderdag 23 februari en wanneer u dit leest is het duidelijk geworden hoe het is afgelopen.

Het houdt natuurlijk niet op bij deze vaststelling van de begroting. Wij staan voor grote uitdagingen komen jaren in gemeente Hollands Kroon. In ons verkiezingsprogramma en in het coalitieakkoord heeft u kunnen lezen dat de VVD zich zal in zetten om van onze mooie, nieuwe gemeente een bloeiende gemeente te maken. Een gemeente met volop ruimte voor ontwikkelingen van economische activiteiten. Een gemeente die, ondanks zijn omvang, dicht bij haar inwoner staat. Een gemeente die transparant handelt, luistert naar haar inwoners en hen actief betrekt bij belangrijke besluiten.

Ondanks dat het raadswerk veel tijd kost kunt u op mijn inzet blijven rekenen en boven dat alles moet het raadswerk ook plezierig en collegiaal zijn. Het is uiteindelijk een stukje van je sociaal leven.

Jan Swaag,
Fractievoorzitter VVD Hollands Kroon